Blog

Medence hőszivattyú - innováció a XX. század elején!

jszilard & Jodie
2024.04.01 07:18
Medence hőszivattyú - innováció a XX. század elején!

Az Első Medencefűtő Hőszivattyú Átadása a Pestbudai Dagály Strandfürdőben*

 

1905. április 1., Budapest – A nap sugarai aranylóan csillogtak a Duna partján, amikor a város legújabb technológiai csodáját, az első medencefűtő hőszivattyút ünnepélyes keretek között adták át a budapesti Dagály Strandfürdőben. A város lakói izgatottan gyülekeztek a fürdő területén, hogy megtekinthessék ezt a forradalmi újítást.

 

Nagy volt az érdeklődés

 

A hőszivattyú működése a modern tudomány és mérnöki teljesítmény találkozása. A gép képes a környezetből kinyerni a hőt, majd azt a medence vízébe juttatni, így lehetővé téve a fürdőzők számára a kellemes meleg vízben való pihenést. Az eszköz hatékonysága és környezetbarát működése miatt a város vezetése úgy döntött, hogy a Dagály Strandfürdőben tesztelik először.

Az ünnepségen jelen voltak a város vezetői, a tudományos közösség prominens tagjai és a fürdő látogatói. Az eseményt a hőszivattyút bemutató előadások és bemutatók színesítették, ahol a mérnökök és tudósok részletesen magyarázták el a gép működését. A közönség eközben izgatottan várakozott, hogy elsőként próbálhassák ki a készülék által előmelegített vizet.

 

A főpolgármester méltatta az új találmányt

 

Az átadási ceremóniát a város polgármestere, Márkus József vezette, aki a következő szavakkal üdvözölte a jelenlévőket:

„Elragadtatott csodálattal mondhatom, hogy ma egy igen izgalmas új korszak kezdetét ünnepeljük. Az első medencefűtő hőszivattyú nem csak a fürdők látogatóközönségének kényelmét hivatott szolgálni, de a fenntartható energiahasználat irányába is mutat, a mint ezt a méltán elismert tudós mérnökök nekünk itt most bemutatták. Fővárosunk hirnevét emeli, közösségünk napjait élvezetesebbé teszi eme újítás, a mely elsőként kerül üzembe az egész Magyar hazában.  Reméljük, hogy ez az életrevaló technika hamarosan az összes fürdőkben elérhetővé válik, s Pestbuda lakói élvezhetik a meleg vizet még a hidegebb hónapok kellemetlen napjaiban is."

Az esemény végén a hőszivattyút hivatalosan átadták és a fürdőzők boldogan merültek a meleg vízbe. Az első medencefűtő hőszivattyú ezen a napon vált a város büszkeségévé és a jövőbe mutató technológiai csodának számított.

---

*Forrás: Pesti Hírlap, 1905. április 1.

 

Még több információ a hőszivattyúkról itt:

Medencefűtő hőszivattyú